Gödsling av gräsmatta

GräsmatteBoost

GräsmatteBoost är en gödslingstjänst för de kunder som vill hålla sina gräsmattor i toppskick. För att hålla en gräsmatta sprakande grön hela växtsäsongen behöver den mycket näring, mineraler, vatten och luft.

Därför är det viktigt att gödsla gräsmattan regelbundet med gräsmattegödsel minst fyra gånger per växtsäsong och gärna med en femte giv innan snön faller ned.

Varför ska jag anlita er
för gödsling av gräsmattan?

Vi är utbildade planskötare genom SvFF och har i nära samarbete med våra leverantörer tagit fram kraftfulla gödslingsprogram till den krävande villaägaren. Det är paket med flytande gödsel och vätmedel, långtidsverkande granulerat gödsel och kvalitetsgräsfrön för stödsådd. Alla delar i gödslingspaketen är anpassad till de fyra olika årstiderna vilket ger en optimal mix för dina gräsytor. 

Om ditt mål är att hålla näringskrävande gräsmattan i toppskick så behöver all den omvårdnad den kan få. Av den anledningen ska du anlita oss för gödsling av gräsmattan för bästa möjliga skötsel. Därmed får ditt gräs alla de viktiga näringskomponenter den behöver. Det enda du behöver komplettera grässkötseln med är regelbunden gräsklippning med robotgräsklippare och bevattning. Vi hjälper dig med köpet av en ny robotgräsklippare om du inte har någon.

Vad din gräsmatta behöver

1
Sol

För att fotosyntesen ska kunna fungera behöver växtplantan solljus

2
Vatten

Den optimala fuktigheten för en gräsmatta är 20% markfuktighet

3
Luft

Gräsplantans rötter behöver kunna andas, ta till sig näring och vatten och då behöver jorden vara porös. Kompakta lerjordar behöver luftast med hålpipning medans porösa sandjordar luftas med pipluftning

4
Näring

Gräsytor är näringskrävande och behöver mycket näring för att kunna växa och vara motståndskraftig mot sjukdomar. Vi har både flytande gödsel som tas upp av gräsbladen och granulat som tas upp av gräsrötterna

5
Stödsådd

Gammalt dött gräs behöver ersättas med nya generationer av växtplantor vilket innebär att stödsådd är nödvändig. 

6
Klippning

Regelbunden klippning minst 3-4 gånger i veckan ger ökad tillväxt och håller mossan borta. Av den anledningen ska du ha en robotgräsklippare

Vårt gräsvårdsprogram
gödsling av gräsmatta

för hela växtsäsongen

Om du önskar hålla gräsmattan lika fin som en golfgreen är det viktigt att du gödslar, luftar, stödsår och dressar den regelbundet. Det gör att du kan hålla gräsmattan sprakande grön, motståndskraftig mot sjukdomar, tät och frodig. 

För den absolut kräsna gräsmattenörden har vi ett exklusivt vårdprogram till din gräsmatta som går under begreppet GräsmatteBoost. Paketen är framtagna tillsammans med vår samarbetspartner lndigrow som är en tillverkare av näringsprodukter till golf, fotboll, jordbruk och trädgårdsodling.

Gödslingspakten till gräsmattan är anpassad till vilken tid på växtsäsongen som den sprids ut. GräsmatteBoosten innehåller en väl avvägd blandning av flytande gödsel full med mineraler och viktig näring som gräset behöver samt toppad med långtidsverkande granulat och gräsfrön.

Med GräsmatteBoost håller du en gräsmatta på en toppnivå som gör dina grannar gröna av avund.

Höjdpunkter med vår gödslingstjänst

Vårt gödslingsprogram

Vårgödsling

Genom att gödsla gräsmattan på våren med vår vårmix ger du din gräsmatta en bra start på våren. Vårmixen är sammansatt av viktiga mineraler och näringsämnen som snabbt får igång gräsmattans växtlighet och för att göra den motståndskraftig. Tänk på att gräsmattor är extra känsliga under våren och mer mottaglig för sjukdomar så av den anledningen är det extra viktigt med vårgödslingen.

Den mix vi lägger ut är helt flytande vilket gör att gräsplantan tar upp alla näring via sitt bladverk. Det innebär att gräsplantan kan tillgodogöra sig näringsupptaget vid lägre jordtemperatur på 5 grader  jämfört med att lägga ut granulat som görs vid en jordtemperatur på 10 grader. En tidig tillväxt av gräset hämmar tillväxten av ogräs i gräsmattan.

Den gröna spårfärgen i vårmixen gör att UV-upptaget förbättras vilket är särskilt viktigt på våren för att påskynda grästillväxten.

Höjdpunkter

Sommargödsling

Gräs behöver mycket näring och därför är det viktigt med regelbunden gödsling av gräsmattan för att hålla den i toppskick. Med GräsmatteBoost Sommarmix håller du gräsmattan frisk och sprakande grön under hela sommaren. 

Rätt gödslad och stödsådd gräsmatta gör att gräset trycker undan ogräset och därmed får gräset ett övertag. Vår sommarmix tar din gräsmatta till en helt annan nivå än vad många av dina grannar kan ens drömma om.

Sommarmixen lägger vi ut två gånger varav vid den första given stödsår vi under maj då det är fuktigt. För att få ut maximal groddeffekt av gräsfröna så rekommenderar vi toppdressning av gräsmattan för att på så sätt mylla ned gräsfröna. När gräsfrön sprids ut direkt på marken utan toppdress gror bara ca 40-50 % av fröna.

Höjdpunkter

Höstgödsling

En gräsmatta är som allra känsligast under vintersäsongen i och med det är den sista gödslingen viktig. Förutom att gräset stärks inför slitage och vinterskador så ger höstgödslingen också en bra start innan nästa växtsäsong drar igång. Med GräsmatteBoost Höstmix ger du din gräsmatta alla mineraler och näringsämnen som stärker din gräsmatta inför en tuff vinter.

Under augusti – september är det den bästa tiden för toppdressning då klimatet är mer fuktig. Ett skyddande lager av toppdress förhindrar att gräsfröna blir till fågelmat och gynnar att gräset ska kunna gro bättre än om de läggs ut direkt på marken. K-dressen som vi lägger ut är rik på sand och mylla vilket gör att mindre ojämnheter jämnas av.

Höjdpunkter

Vintergödsling

Genom att gödsla på senhösten gör att gräset lagrar kolhydrater i sina stjälkar, utlöpare och jordstam. Gräset får en reserv av kolhydrater som gör att din gräsmatta står emot slitage och sjukdomar över vintern. Kolhydratsreserven fungerar också som en energikälla för rötter och rotskott till våren vilket snabbar på grästillväxten.

Slutligen ger gödsling på senhösten bättre färg över vintern och förstärkt grön färg nästa vår.

Höjdpunkter

Våra proffsprodukter

Flytande gödsel

Gräset tar lätt upp flytande gödsel genom sitt bladverk. Mixen är anpassad för respektiv säsong.

Granulerat gödsel

Långtidsverkande gödselgranulat upp till 12 veckor. Vår, sommar och höst/vintergödsel för årstiden.

Gräsfrön

Gräsfrön har hög kvalitet för stödsådd av gräsmattan. Läggs ut 2 gånger under växtsäsongen.

Våra tillägstjänster

Pip- eller hålpipsluftning

Om marken är kompakt så har gräset svårt att tillgodogöra sig vatten, näring och då måste jorden luftas. Hårda lerjordar bör hålpipluftas men däremot räcker det med pipluftning av porösa sandrika jordar.

Läs om gräsmatteluftning
Toppdressning

Vi toppdressar din gräsmatta antingen med dressand, k-dress eller med torvrik toppdress från Hasselfors Garden. Val av jordtyp är beror på vad som ska uppnås och önskat resultat med toppdressningen.

Läs om jämna av mark
Vätmedel (markfuktare)
Har du problem med uttorkning av gräsmattan? Då ska du definitivt lägga ut vätmedel eftersom den har en förebyggande och kurerande effekt mot torrfläckar. Behovet av bevattning minskar dessutom med granulatet.
Läs mer om vätmedel

Våra gödslingspaket

Standard plan
Upp till 600 kvm gräsyta
2 690 kr *
kr
/tillfälle
Vårgödsling med granulat
Sommargödsling med granulat
Höstgösling med granulat
Tillval: luftning av gräsmatta
Tillval: toppdressning
Tillval: granulerat, markfuktare
Tillval: vinterförvaring och service av robotgräsklippare
Mest köpta
Premium plan
Upp till 600 kvm gräsyta
2 690 kr *
kr
/tillfälle
Tidig vårgödsling med flytande gödsel
Sommargödsling, flytande, granulat, stödsådd
Sommargödsling, flytande, granulat
Höstgösling, flytande, granulat och stödsådd
Tillval: luftning av gräsmatta
Tillval: toppdressning
Tillval: granulerat, markfuktare
Tillval: vinterförvaring och service av robotgräsklippare
Premium Extra plan
Upp till 600 kvm gräsyta
2 690 kr *
kr
/tillfälle
Tidig vårgödsling med flytande gödsel
Sommargödsling, flytande, granulat, stödsådd, vätmedel
Sommargödsling, flytande, granulat, vätmedel
Höstgösling, flytande, granulat och stödsådd
Vintergödsling med granulat
Tillval: lufftning av gräsmatta
Tillval: toppdressning
Tillval: granulerat, markfuktare
Tillval: vinterförvaring och service av robotgräsklippare

Våra leverantörer

Vi använder endast proffsprodukter i våra gödslingspaket. Det är samma produkter som golf- och fotbollsklubbar använder i sina skötselprogram. Genom oss får du tillgång till dess kvalitetsprodukter.

Är du redo för en GräsmatteBoost

Begär en offert

på gödsling av gräsmatta

Fyll i formuläret här nedan för en offert på något av våra gödslingspaket.

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få om GräsmatteBoost

Om du vill kopiera golf- och fotobollsklubbarnas gräsvårdsprogram så rekommenderar vi Premium Extra planen. Lägg till luftning och toppdressning av gräsmattan och då har du en gräsvård samma som klubbarna. 

Alla produkter som omnämns här på sidan ingår i servicen GräsmatteBoosten, se innehållsförteckningen.

Vi lägger ut ett 0,5 cm tjockt jordlager med toppdress. Det skyddar gräsfröna från att bli fågelmat och gör att gräset gror i större utsträckning än om de läggs direkt på marken. Vi skulle rekommendera vår tjänst gräsmatterenovering om din gräsmatta är i väldigt dåligt skick för att därigenom ge den en omstart.