Ta bort stubbar och rötter

Ta bort stubbar och rötter

Ta bort stubbar och rötter 

genom stubbfräsning är vårt sätt som är effektivt och billigt. Denna tjänst är RUT-berättigad. Maskinen vi använder är en stubbfräs. Stubbfräsen är en kraftfull maskin som går på larvfötter och styrs med fjärrkontroll. Fördelen med larvfötter är att den har väldigt god förmåga att ta sig fram i olika underlag där hjuldrivna maskiner kan ha det svårt. Det kan tillexempel var lervälling som man bara kan ta sig fram med larvfötter.

Stubbfräsar är tunga och har låg tyngdpunkt då det krävs för att de ska stå still medans man stubbfräser. Sen är det viktigt att stubbfräsen står på plan mark då det är oerhörda krafter när man sveper fräshjulet fram och tillbaka. Risken är då att man kan välta med maskinen.

Längst fram på stubbfräsen sitter ett fräshjul och fräständer. Fräständerna hålls fast i speciella håller som har olika funktion. Tändernas skäryta är gjord av hårdmetall för att de ska vara så uthålliga som möjligt. Men även om de är väldigt hårda så slits de ned ganska fort och då får spännremmar och motor arbeta hårdare vilket leder till kortare livslängd och haveri av stubbfräsen.

Sen kan man råka kör in i sten eller berg som gör att dessa nybytta tänder förstörs direkt och måste bytas direkt igen.

Vi har en väldigt bra allround stubbfräs. Den är smal 84cm så den kommer in genom exempelvis grindar och smala passager vid sidan om hus. Den är ganska lång cirka två och en halv meter. den är även 130cm hög. Vikten på maskinen är 700kg otankad. 

Så även om det är en väldigt smidig maskin så fungerar den inte så bra i trappor och berg med lottningar och ojämn terräng. Men med några bilder som ni skickar till oss så kan vi ganska fort avgöra om det är möjligt för oss eller inte att komma fram för att ta bort stubbarna.

Stubbfräsens fräshjul snurrar runt med hög hastighet och kraft. När dessa tänder möter stubben så slits den sönder och det blir flis av stubben. Detta material är något som man kan använda som marktäckare i sin trädgård. Så det är miljövänligt och man återvinner materialet.

Ta bort stubbar och rötter

När man tar bort stubbar så är det bra att ni mäter stubben och då är det så att man mäter stubbens diameter i marknivå eftersom man vill såklart att hela stubben ska tas bort och inte bara diametern av stammen där trädet är avsågat.

Vi har även en guide om du vill göra jobbet själv istället för att anlita oss för stubbfräsning. Men vi gör det sannolikt snabbare och effektivare samt förmodligen billigare. 

Ta bort stubbar och rötter – hur djupt fräser man?

Oftast krävs det bara att man fräser 10-15cm djupt om man vill anlägga gräsmatta eller fylla igen, sen kommer den förmultna med tiden. Skulle du vilja plantera något i hålet så kan man behöva fräsa djupare ca 30-35cm. Men vi brukar avråda från att plantera i ett hål efter ett träd, speciellt ett stort träd eftersom trädet har sugit upp olika föroreningar och dessa ämnen hamnar i stubben. När vi fräser stubben så frigörs dessa och det nya trädet kanske tar skada. Däremot så är fliset bra för andra saker som marktäckare och ogräshämmande material.

Många gånger finns det rotben som ska fräsas bort när man ta bort stubbar och rötter, dessa brukar kosta någon hundralapp extra vid stubbfräsning. 

Vi utför även häckfräsning. Det finns många som flyttar in i en ny fastighet och gillar inte den befintliga häcken. Ibland kapar man ned häcken och inser att rotsystemet är kvar. Det kan vara kämpigt att gräva upp det. Men var lugn, vi kan hjälpa er med häckfräsning. Då smulas hela rotsystemet sönder och jorden luckras upp. Efter vi kört våra stubbfräsar så behöver man i regel bara flytta undan en del av jorden och sedan plantera och fylla med ny jord. Normalt så behövs 2-4 säckar planteringsjord per planta när man planterar en ny häck, men det beror helt på vilken storlek det är på rotklumpen på de nya plantorna.

Kontakta oss

Det bästa är att fylla i vårt kontaktformulär som du finner om du klickar på länken.

Frågor

Är det jobbigt att ta bort stubbar och rötter själv? Ja väldigt, tar tid, kraft och tålamod

Hur lång tid tar det att fräsa bort en stubbe? Allt från 10 minuter till flera timmar, det beror såklart på hur stor stubben är och vilket trädslag.

Får man bort rötter vid stubbfräsning? Ja, sen beror det på hur djupa rötter det finns.

Kan man hyra stubbfräs? Ja men det är små maskiner som skakar väldigt mycket och det tar väldigt lång tid. Dessutom kan man bli ersättningsskyldig för förstörda tänder och hållare. Det rekommenderas inte.

Kan man få RUT-avdrag på ta bort stubbar och rötter? Ja, med stubbfräsning om du är privatperson.

Vem ansöker om RUT-avdraget? Det gör vi åt dig.

1 svar på ”Ta bort stubbar och rötter”

Lämna en kommentar