Ta bort stubbar - en guide
Nedan kommer en guide om hur man tar bort stubbar för hand
Men om du känner att arbetet blir för mäktigt så kan du boka oss för stubbfräsning. RUT-avdrag gäller för stubbfräsning
Ta bort stubbar
Efter att ha sågat ned ett träd så är stubben kvar. Här kommer vi lista olika sätt att ta bort stubben. Men har ni inte rätt verktyg eller tålamodet så är det bäst att låta oss fräsa bort stubben. Ta bort stubbar genom stubbfräsning är det enklaste sättet att avlägsna stubbar och dessutom så får du RUT-avdrag på den utförda tjänsten. Fliset som blir kvar är ogräshämmande och kan användas i buskar och buskage som marktäckare.
Ta bort stubbar – en guide
Vi listar nedan olika metoder att ta bort stubbar.
- Gräv upp och kapa rötterna
- Ecoplug
- Elda upp stubben
- Kemikalier eller olika medel
- Slit upp stubben
- Gräv upp och kapa rötterna – metoden
Till att börja är det bra om förbereder dig på hårt arbete och mycket tålamod.
Först måste du se till att ha rätt verktyg redo för arbetet. Bra att ha är spade, spett, kofot, motorsåg/sticksåg/tigersåg eller fogsvans. Man kan även ha nytta av kätting eller annat robust rep att fästa runt stubben när det är dags att dra upp stubben.
Börja med att gräva runt stubben och frilägg rötterna runt omkring. Därefter kan det vara en god idé att spola av stubben med vatten så att jord och smuts försvinner så du inte har sönder kedjan till motorsågen eller tänderna till sågen. Sen måste du vänta tills vattnet har dragit sig undan. Nu kan du börja såga av rötterna till stubben. Tänk på att det kan vara svårt att komma åt stubbarna under stubben om det finns. Sen när rötterna är avkapade så är det dags för spett och kofot och försöka rucka på stubben. Här kan det vara en god idé att fästa kätting eller rep och dra medans man försöker bryta loss stubben. Observera att det är ingen bra ide att använda bilens dragkrok till detta då bilens dragkrok kan gå sönder och bilens underrede.
Nu har du lyckats få upp stubben är det bra att veta att i flera kommuner räknas stubbar som farligt avfall och kostar pengar för att återvinna.
Glöm ej att dricka vatten under arbetets gång. Skulle du känna att denna metod är för ansträngande så tveka inte att fylla i vårt kontaktformulär nedan så kan vi hjälpa er att fräsa bort stubben.
2. Ecoplug
Du måste ha en bra borr eller skruvdragare samt en 13mm borr.
Borra hål som är 30-32 mm djupa hål, mät upp på borren med exempelvis tejp eller liknande så vet du när det är dags att sluta borra. Stoppa i pluggarna i hålen och slå till hårt med hammare när pluggen slås ned i hålet så spricker den och glyfosat rinner ut och dödar rotsystemet.
Denna produkt har varit fram och tillbaka om den skall förbjudas då glyfosat är förbjudet att använda om man inte har licens. Sedan får man själv bedöma om man vill sprida gifter i sin trädgård även i begränsad mängd.
Hur lång tid det tar sedan innan stubben har dött och förmultnat är lite osäkert beroende på mängd ecoplug samt storlek och typ av träd.
Vi rekommenderar egentligen bara denna produkt till dem som röjer sly och mindre träd då man kanske vill röja upp ett helt område och tidsaspekten inte är så viktig.
3. Att elda upp en stubbe är tidskrävande och har en viss för risk för spridning om det inte sker på vinter eller när det är blött ute. Blir ofta väldigt mycket sot och aska efter att man eldat upp en stubbe. Det finns även en svensk uppfinning likt en skorsten som gör att man säkrare kan elda upp stubben på ett par dygn. Så har man bråttom är inte detta rätt metod.
4. Kemikalier och andra medel kan användas men resultatet är skiftande och tidskrävande. Vi har sett kunder som borrat och hällt i salt, kaliumnitrat samt diverse olika gifter. Detta kan få stubben att mjukna så att det är lättare att avlägsna den så det är egentligen som en förberedelse till steg nummer 1 att gräva upp den. Detta tar också många veckor för stubben att absorbera upp så om det är en bra metod låter vi vara osagt.
5. Slita upp stubben, allt för många har testat att dra upp stubbarna med för små maskiner och bilar och haft sönder dragkrokar och hydralpumpar. Men visst om du har en stor grävmaskin eller traktor så kan man lyckas att bryta loss en stubbe. Men ofta så blir det en krater kvar efter att man slitit upp stubben. Som tidigare nämnt så klassas stubbar i vissa kommuner som farligt avfall så det kan vara dyrt att transportera och återvinna stubbarna. Så det enklaste sättet att bli av med stubbarna är stubbfräsning
Kontakta oss
Fyll i kontaktformuläret med dina frågor och önskemål, bifoga gärna bilder på stubbarna som du vill bli av med så återkommer vi så fort vi kan.