Ta bort stubbar

Ta bort stubbar själv. Detta är en guide.  Efter att ha fällt ett träd, kvar blir då alltid stubben. Eftersom det inte är lätt att ta bort en stubbe själv så listar vi nedan hur ni kan gå tillväga.

Med rätt utrustning och rätt teknik går det att ta bort stubbar. Men det är inte lätt. När jobbet väl är klart kan du njuta av en gräsmatta fri från uppstickande stubbar.

Efter trädfällningen

När du huggit ned ditt träd i din trädgård blir det alltid kvar en stubbe som sticker upp ur marken. Stubbar är inte heller det vackraste på en välskött gräsmatta.

De har även ofta en klibbig eller fuktig yta.  Något som gör att de inte är speciellt praktiska att vare sig sitta på eller använda som avlastningsyta. Det tar även många år för en stubbe att förmultna och ofta blir den ett hem för både mikroorganismer och skadedjur som sprider sig i trädgården. Kort & gott – gör dig av med stubben.

Ta bort stubbar enklare klicka här

Istället för att låta den stå i din trädgård och ta plats och se skräpig ut. Läs mer  nedan, så får du reda på hur du ska gå tillväga för att ta bort stubbar dina.

Kapa rötterna på stubben först

Det är helt enkelt väldigt arbetsamt och ibland rätt så krångligt att ta bort stubbar själv. Ett träd har ofta ett lika stort rotsystem som dess grenverk. Som tur är behöver du inte dra upp alla rötter för att få bort stubben. Det kan dock vara bra att få bort de mest ytligt liggande rötter så gräsmattan blir helt plan. Det kan vara skönt att slippa ta hand om en stubbe som blir kvar när ett träd har fällts. Läs mer om vårt sätt att ta bort stubbar.

Till stubbfräsning

klicka här.

Men om du vill göra arbetet själv läs nedan:

Visste du att det är RUT-avdrag 50% på Stubbfräsning?

Dessa verktyg behöver du

Ta bort stubbar

När det kommer till att bryta upp stubbar i trädgården är det bra att ha riktigt rejäla verktyg. Det är dessutom viktigt att ha bra arbetshandskar och arbetsbyxor. Redskap som du sannolikt kommer att behöva är:

  •   Yxa. Gärna en du inte är speciellt rädd om, så du verkligen kan gå loss.
  •   Spett. Välj ett spett i härdat stål med gärna med plastöverdrag som grepp för att skydda dina händer.
  •   Spade. Med spetsigt udd, så du kan gräva och hugga av rötter på en och samma gång.
  •   Såg. Som du sågar av både rötter och delar av stubben där du kommer åt.
  •   Lyftkran med kätting. Inte alla har en lyftkran till detta, men en lyftkran gör jobbet snabbt.Det kan också fungera att dra upp stubben med bilens dragkrok, dock endast om det är en mindre stubbe. Var försiktig om bilen!

Ta bort stubbar

Det tar ett tag att få bort en eller flera stubbar och det kräver både hård arbetskraft samt en stor portion tålamod.

I stora drag går processen framåt på följande vis:

  •   Gräv upp runt stubben och frilägg rötterna med spaden.
  •   När rötterna är frilagda (inte de allra djupaste), hugger du av dessa med yxan. Ju närmare stammen du hugger med yxan, desto mindre studsar yxan. Detta är väldigt mödosamt och svettigt.
  •   Under själva stubben är rötterna riktigt kluriga att komma åt, här är det bättre om du sågar med en sticksåg eller en fogsvans. Det gör det lättare för dig.
  •   När de allra grövsta rötterna är kapade kan du äntligen lossa på stubben. Då använder du med fördel spettet. Detta trycker du in under stubben och vrider och vänder för att få loss den från marken.
  •   Om det är en väldigt stor stubbe, från en större gran till exempel. Då kan du behöva lyfta den med en lyftkran och kätting. Eller så kilar du sönder den i mindre delar, även om detta tar längre tid och är mycket arbetsamt.

Nu är du nästan klar!

Gropen efter stubben som blir kvar fyller du lättast med småsten och grus. Därefter fyller du med matjord överst och sedan när marken har satt sig och sjunkit ner lite är det dags att så gräs för att få en jämn yta.

GLÖM INTE ATT DRICKA MYCKET VATTEN!

Lycka till med att få bort stubben i din trädgård!

Vill du istället ha hjälp med att ta bort stubbarna genom stubbfräsning. Varmt välkommen att fylla i kontaktformuläret.

Ta bort stubbar

Stubbfräsning är det enklaste och mest skonsammaste sättet att bli av med stubbar som gör minst åverkan på tomten.

p

Visste du att?

Ta bort stubbar genom stubbfräsning är RUT-avdragsberättigat.

Stubbfräsning

Med våra smidiga maskiner tar vi oss nästan fram överallt. Men uppge gärna om det finns slänter, smala passager, trappor mm som försvårar framkomligheten.