Ta bort stubbar själv

Detta är en guide. Efter att ha fällt ett träd, kvar blir då alltid stubben. Eftersom det inte är lätt att ta bort en stubbe själv så listar vi nedan hur ni kan gå tillväga. Med rätt utrustning och rätt teknik går det att ta bort en stubbe. Men det är inte speciellt lätt. När arbetet väl är klart kan du njuta av en trädgård fri från uppstickande stubbar. Om du istället vill ha hjälp med stubbfräsning så kan du läsa mer nedan.

Men om du vill göra arbetet själv läs vidare nedan.

       Yxa

  • Helst en som du inte är speciellt rädd om,  du kommer verkligen behöva hugga och nere i marken finns det grus och Sten så yxan kommer bli riktigt sliten efteråt.

       Spett 

  • Välj ett kraftigt spett helst i härdat stål och det är bäst om den har ett skyddande plastöverdrag som grepp så det det har funktionen att skydda dina händer.

       Spade

  • Viktigt med en spetsig egg, så du kan gräva och om du har kraft så kan du hugga av rötter på en och samma gång. De är även bra att bända/spjärna med tillsammans med spettet.

       Såg

  • Ibland är det enklare att såga än att hugga av med spade eller yxa. Med sågen har du möjlighet att såga av både rötter och delar av stubben. Men var försiktig och använd den bara där du kommer åt, så du inte sliter ut sågbladet bland grus och småstenar.

       Nu är det dags att lyfta

       Lyftkran med kätting. 

  • Bäst är om du har en lyftkran, men alla har inte en lyftkran till detta. Om du har en vinsch och ett intilliggande kraftigt träd så går det bra också, men en lyftkran gör arbetet snabbare och enklare. Det kan också fungera att dra upp stubben om du har bra fäste, rep, kätting eller vinsch med hjälp av bilens dragkrok. Helst bör bilen vara fyrhjulsdriven. Denna metod gäller endast om det är en liten stubbe. Större stubbar bör du inte ens försöka med bilen. Var extra försiktig om bilen det kan bli väldigt dyrt!

Ta bort stubben - Stubbfräsning

Det är ett tidskrävande och ett slitsamt projekt att försöka få bort en eller så kan det ju vara flera stubbar och det kräver både hård arbetskraft samt en väldigt stor portion tålamod. Vi åker ofta hem till kunder som försökt och antingen gett upp. Men vanligast är att frun vill ha tillbaka sin envisa man in i huset istället.  Varje gång det händer att vi kan vara behjälpliga i ett sådant läge så blir kunden (frun) väldigt glad.

Om du vill fortsätta så ser processen ut på följande sätt:

  •   Gräv upp runtomkring stubben, ju mer du gräver desto enklare blir nästa steg. Frilägg rötterna med sopkvast och spade.
  •   När du kommit så här långt att rötterna är frilagda (inte de allra djupaste), då börjar du hugga av rötterna med yxan. Var försiktig och tänk på att desto närmare stammen du hugger med yxan, desto mindre studsar yxan. Så du inte skadar dig. Detta arbete är väldigt mödosamt och svettigt. Gör det inte en sommardag.
  •   Under stubben är rötterna oftast riktigt kluriga att komma åt, här kan det vara bättre om du försöker såga med en exempelvis en sticksåg eller en smidig fogsvans. Det gör arbetet enklare för dig.

Ta bort stubben

  •   Nu är det snart klart när de flesta grova rötterna är avkapade, då kan du äntligen börja lossa på stubben. Det är nu spettet kommer till avgörande användning. Med fördel trycker du in spettet in under stubben och börjar bända, vrida, dra och vända för att med kraft lyckas få loss den i hålet.
  •   Om det är en riktigt bastant stubbe, från en stor tall eller gran till exempel. Då kan det vara så att du behöver lyfta den med en lyftkran med en kätting. Eller så kan du försöka att kila sönder den i mindre bitar. Detta tar givetvis mycket längre tid men det kan vara enklare att ta bort stora delar men även detta steg är även det mycket arbetsamt.

GLÖM INTE ATT DRICKA MYCKET VATTEN!

Lycka till med att få bort stubben i trädgården. 

Vill du istället ha hjälp med borttagning av stubbar genom stubbfräsning. Då är du varmt välkommen att fylla i kontaktformuläret.

Stubbfräsning är det enklaste, snabbaste och mest skonsammaste sättet att bli av med stubbar som dessutom gör minst åverkan på tomten.

Ta bort stubbar genom stubbfräsning är RUT-avdragsberättigat.

Med våra smidiga maskiner tar vi oss nästan fram överallt. Men uppge gärna om det finns slänter, smala passager, trappor mm som försvårar framkomligheten. Maskinerna är tunga så de fungerar inte så bra i långa trappor.

Nu är du nästan nästan klar!

Efter borttagning av stubben så får du en grop eller hål efter stubben. Detta fyller du enklast med något som du har i trädgården som du exempelvis vill bli av med som småsten och kanske grus. Därefter fyller du sista 10cm med matjord eller dressjord överst och därefter kan du vattna och sedan när marken har satt sig och sjunkit så fyller du med med det sista luftiga lagret jord sedan är det dags att så gräsfrö. Nu är du klar. Bra jobbat!

Avkapad stubbe

Efter trädfällning så finns ju alltid stubben kvar och de är ju heller inget trevligt inslag i trädgården.

Gamla stubbar

De har ofta en hal och klibbig yta vilket gör att dem inte är speciellt användbara till någonting. 

Ta bort stubbar själv

Vill du istället bli av med stubbar genom stubbfräsning så klicka dig vidare till stubbfräsning.

Bli av med stubbarna

Det är mycket bättre att bli av med den än att låta dem stå kvar i din trädgård och ta onödig plats och förstöra trädgårdens utseende. Läs vidare nedan, för att bli av dina stubbar.

Ta bort stubbar själv

Ta bort stubbarna själv är inte så lätt - Stubbfräsning är smidigt, effektivt och ekonomiskt med RUT-avdrag
Klicka här

Ett slitsamt sätt att ta bort en stubbe

Det är helt enkelt väldigt arbetsamt och ibland rätt så krångligt att ta bort stubbar själv. Ett träd har ganska ofta ett lika stort rotsystem som dess grenverk. Det som däremot är bra är att du behöver inte dra upp alla rötter för att få bort stubben. Det skulle göra väldigt stor åverkan i din trädgård. Det kan dock vara bra att få bort de mest ytligt liggande rötter så ytan blir helt plan. Det kan vara skönt att slippa ta hand om en stubbe som blir kvar efter att ett träd har fällts. Då kan du anlita oss för stubbfräsning istället. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast.

Ta bort stubbar - själv guider

"Nordens termiter"

Har du problem med hästmyror i din trädgård så är det troligt att du har en gammal stubbe.

Skadedur i stubbar

Fräser du bort stubben så försvinner problemet oftast men har de spritt sig inomhus så är här en länk till Anticimex
Klicka här

Medel mot stubbar

Det finns olika medel mot stubbar. Ecoplug är en av de vanligaste men dessa innehåller glysofat. Glysofat är ett effektivt ämne men hälsovådligt både för person och miljö. Men har du exempelvis sågat ned en asp och vill förhindra rotskott så är detta effektivt.

Ta död på stubbar

Som ovan nämnt så finns det sätt att ta död på stubbar. Sen får man avgöra själv om man vill ha växtgifter i sin trädgård. Ofrivillig död på mikroorganismer kan skada andra delar av din trädgård såsom gräsmattan eller växter runt om kring. Så vår rekommendation är att antingen gräva upp den eller anlita någon för stubbfräsning.