070-4373737 info@gentas.se

Stubbfräsning hyra

Publicerat av Tomas Gedal den

Stubbfräsning hyra

Att hyra en stubbfräs kanske låter som en bra idé till en början men det finns många aspekter att överväga innan ni går vidare med stubbfräsning hyra så läs nedan: 

  1. Kostnaden
  2. Arbetet
  3. Säkerheten
  4. Resultatet
  5. Extra kostnader

Stubbfräsning hyra

  1. Kostnaden för att hyra en stubbfräs varierar såklart beroende på geografi. Men en snitt brukar vara 1500kr för en dag och cirka 3000kr för en helg. Därutöver så tillkommer kostnader för att få den utkörd eller att hyra en släpvagn. Se våra priser.

  2. En handhållen stubbfräs som är för uthyrning är en liten maskin i sammanhanget och väger mellan 80-120kg beroende på modell. Då detta är väldigt lite jämfört med en professionell stubbfräs som väger ca 600-800kg. Tyngden har betydelse för stabiliteten men även friktionen mot stubben. Dessutom är en professionell stubbfräs ca 5 gånger så stark i motorkraft. Vilket tillsammans med vikten gör arbetet   mycket effektivare. Som du säkert förstår så måste du själv använda väldigt mycket handkraft för att kontrollera maskinen men även hantera vibrationerna som är väldigt kraftfulla och skadliga. Alla professionella stubbfräsnings firmor har fjärrstyrda stubbfräsar för att inte komma i kontakt med några vibrationer som även de stora maskinerna har även om de är kraftigt reducerade. Därutöver är sikten bakifrån stubbräsen begränsad. Där är ytterligare en anledning till varför professionella stubbfräsare har fjärrstyrda maskiner.
  3. Säkerheten det som är viktigast. Du behöver hjälm med visir, handskar och gärna sågskyddsbyxor. Dessutom kan du behöva ett skyddsstaket beroende på var stubben står och om omkringliggande saker måste skyddas. Flis, större träbitar samt sten kan vålla stor skada.

  4. Då maskinen är mindre, svagare, kräver kraft från utövaren, färre tänder och mindre tyngd så är det väldigt svårt att få något direkt djup på fräsningen för räckvidden är kortare och det utan kraft och tyngd är svårt att kunna fräsa ned så blir såklart resultatet därefter.
  5. Stubbfräsar är kraftiga maskiner men även ömtåliga på vissa delar och hanterar du dem fel så kommer du skada maskinen eller dig själv. Råkar du komma åt sten eller berg så har du garanterat gjort dig av med en uppsättning tänder. Dessa ligger normalt på 200-300 st och brukar vara 8st på en mindre stubbfräs. Detta måste du då ersätta uthyraren för. Har du även otur så går hållarna till tänderna sönder och dessa brukar kosta 400-800kr/st och är också 8st. Så det kan bli en riktigt dyr affär att försöka ge sig på att stubbfräsa själv.
Som tur är så är detta en Rut-avdragsberättigad tjänst vilket gör att kostnaden för dig att ta bort en stubbe är lägre än att hyra en maskin.

Så ring oss på GENTAS när du insett att det är bättre att anlita någon än att försöka sig på detta själv. Det går bra att maila också på info@gentas.se

Kategorier: Uncategorized

%d bloggare gillar detta: