Stubbfräsning Att välja robotgräsklippare

Att välja robotgräsklippare

Vill du ha en professionell installation, kontakta oss!

Guide: Hitta rätt robotgräsklippare för dig och din trädgård

https://xn--trdgrdsmart-m8ap.se/att-tanka-pa-innan-kop-av-robotgrasklippare/

Robotgräsklipparen slog igenom ordentligt för några år sedan och marknaden svämmar i dagsläget över av olika modeller av den numera populära gräsklipparen. De många valmöjligheterna kan kännas överväldigande men är nyckeln till att du som konsument hittar den perfekta robotgräsklipparen för just din trädgård. Det är nämligen främst den du ska utgå ifrån vid ditt köp, och eftersom din gräsmatta kan skilja sig en hel del från dina grannars gräsmattor så är dessa alternativ till stor nytta. I denna guide uppmanar vi dig att reflektera över hur din trädgård ser ut samt vilka personliga preferenser du har.

1. Hur stor gräsmatta har du?

Robotgräsklipparen du väljer måste klara av din gräsmattas storlek. Kom ihåg att inte räkna in hela tomtytan i denna beräkning, det är endast den gräsyta som ska klippas som du bör ta hänsyn till. Klippningskapaciteten brukar dock baseras på en gräsmatta som är både plan och öppen, mer avancerade trädgårdar kräver högre kapacitet. Du kan läsa mer om detta nedan.

2. Består din trädgård av branta slänter?

En trädgård med branta slänter är ett exempel på en avancerad trädgård. Förutom att din robotgräsklippare måste klara av lutningen på din brantaste slänt är det också bra att välja en modell vars hjul har bra grepp. Detta gör att robotgräsklipparen klarar av slänterna även när det regnar och gräset blir halt.

3. Har du en komplex trädgård?

Om din trädgård är komplex har den exempelvis oregelbundna rabatter, trånga passager, flera klippytor eller ska endast klippas delvis. I denna typ av avancerade trädgårdar kan robotgräsklipparen med fördel kompletteras med en guidekabel eller två. Guidekabeln underlättar klippningen i komplexa trädgårdar och ser till att roboten alltid hittar tillbaka till sin laddstation.

4. Är din gräsmatta fri från skräp såsom kvistar och kottar?

Marknaden domineras av två bladtyper: skonsamma blad och rejäla stålknivar. Om din gräsmatta är fri från skräp så är de skonsamma bladen att föredra. De har lägre ljudnivå och klipper både finare och skonsammare än stålknivarna. Skräp såsom kvistar och kottar sliter dock fort på dessa blad och stålknivar är därför att föredra i trädgårdar med mycket skräp, då de klarar en tuffare arbetsmiljö. Nackdelarna med dessa blad är att de inte är lika skonsamma och att deras ljudnivå är högre. Det sistnämnda gör att dessa blad inte rekommenderas för användning nattetid om klippning ska ske nära det egna huset eller eventuella grannhus.

5. Är hög säkerhet viktig för dig?

Denna fråga är ställd utifrån två perspektiv: är du mån om att minimera robotgräsklipparens stöldrisk eller har du barn eller djur vars säkerhet du oroar dig över?

Om du funderar över stöldrisken kan du lugna dig med att de flesta robotgräsklippare säljs med PIN-kodlås vilket gör att de saknar värde för tjuvar. Investera dessutom gärna i en robotgräsklippare med larm, som varnar när din robotgräsklippare lämnar tomten, och en GPS-spårare, som visar var din robotgräsklippare befinner sig. Ett annat sätt att minska stöldrisken är att köpa ett garage till sin robotgräsklippare. Det gör nämligen roboten mer svårupptäckt av tjuvar.

Varken djur eller barn får befinna sig i närheten av robotgräsklipparen men det är förståeligt att vilja vara på den säkra sidan om ett möte trots allt skulle inträffa. Därför vill du kanske välja en robotgräsklippare vars knivdisk har infällbara blad, dessa fälls in automatiskt när ett hinder upptäcks. Vill man minska skaderisken ytterligare bör man fundera över att endast klippa gräset då varken djur eller barn befinner sig i trädgården, exempelvis under natten, morgonen eller kvällen.

6. Hur vill du kunna kontrollera din robotgräsklippare?

Den tid du sparar genom att köpa en robotgräsklippare vill du kanske spendera utanför hemmet, eller varför inte i soffan? Då är det smidigt att kunna kontrollera din robotgräsklippare på distans, från exempelvis soffan, stranden eller landstället. Många robotgräsklippare går att kontrollera på detta sätt, genom en app eller i en webbläsare i datorn eller mobilen. De funktioner som går att kontrollera på distans varierar beroende på vilket varumärke och vilken modell av klippare du väljer. I vissa appar kan du exempelvis ange nya rutiner, programmera robotgräsklipparens schema och styra roboten via mobilens pekskärm.