070-4373737 info@gentas.se

Att välja robotgräsklippare

Att välja robotgräsklippare

Vi hjälper er att planera din installation så att ni får ut så mycket som möjligt av er robotgräsklippare. Det kan vara svårt att välja robotgräsklippare.

Välj rätt robotgräsklippare 

Vänligen, kontakta oss för en kostnadsfri offert.

Robotgräsklipparen slog igenom ordentligt för några år sedan och marknaden svämmar i dagsläget över av olika modeller. De många valmöjligheterna kan kännas överväldigande att välja robotgräsklippare. Vi hjälper er att hitta den perfekta robotgräsklipparen för just din trädgård.

Det är nämligen främst den, din trädgård du ska utgå ifrån vid ditt köp. I denna guide uppmanar vi dig att reflektera över hur din trädgård ser ut samt vilka personliga preferenser du har.

1. Hur stor gräsmatta har du?

Robotgräsklipparen du väljer måste klara av din gräsmattas storlek. Kom ihåg att inte räkna in hela tomtytan i denna beräkning, det är endast den gräsyta som ska klippas som du bör ta hänsyn till. Kapaciteten brukar dock baseras på en gräsmatta som är både plan och öppen, mer avancerade trädgårdar kräver högre kapacitet. Du kan läsa mer om detta nedan. Det är ofta bra att välja en större modell så behöver den inte arbeta överdrivet mycket.

2. Består din trädgård av branta slänter?

En trädgård med branta slänter är ett exempel på en avancerad trädgård. Förutom att din robotgräsklippare måste klara av lutningen på din brantaste slänt. Det är därför viktigt att välja en modell vars hjul har bra grepp. Detta gör att robotgräsklipparen klarar av slänterna även när det regnar och gräset blir halt. Det svåraste för en robot är att stanna och vända i en nedförsbacke. Tänk dig att försöka tvärnita i en hal nedförsbacke och sedan försöka backa uppför den igen. Lika svårt är det för en robot att stanna mot begränsningskabeln i en nedförsbacke men även i förmodligen gropigt underlag.

3. Har du en komplex trädgård?

Har trädgården exempelvis oregelbundna rabatter, trånga passager, flera klippytor eller ska den endast klippas delvis? I denna typ av avancerade trädgårdar kan robotgräsklipparen kompletteras med guidekabel. Guidekabeln underlättar klippningen i komplexa trädgårdar och ser till att roboten alltid hittar tillbaka till sin laddstation. Samt att man dirigerar roboten till denna yta och gör roboten så effektiv som möjligt.

4. Är din gräsmatta fri från skräp såsom kvistar och kottar?

Marknaden domineras av två bladtyper: rakbladsknivar och stålknivar. Om din gräsmatta är fri från skräp så är det att föredra rakbladsknivar. De har lägre ljudnivå och klipper både finare och skonsammare än stålknivarna. Skräp såsom kvistar och kottar sliter fort på dessa blad och då kan stålknivar vara att föredra. Nackdelarna med stålknivar är att deras ljudnivå är högre. Samt en ökad risk för personskador. Det sistnämnda gör att dessa blad inte rekommenderas för användning i närhet av barn eller nattetid om klippning ska ske nära det egna huset eller eventuella grannhus.

 

5. Är säkerhet viktigt för dig?

Denna fråga är ställd utifrån två perspektiv: är du mån om att minimera robotgräsklipparens stöldrisk eller har du barn eller djur vars säkerhet du oroar dig över?

Funderar du över stöldrisken kan du lugna dig med att de flesta robotgräsklippare säljs är idag utrustade med PIN-kodlås, vilket gör att de saknar värde för tjuvar. Investera dessutom gärna i en robotgräsklippare med larm. Larmet tjuter när din robotgräsklippare lämnar tomten. En GPS-spårare visar var din robotgräsklippare befinner sig, Det finns i vissa modeller och går oftast att komplettera. Ett annat sätt att minska stöldrisken är att köpa ett garage till sin robotgräsklippare. Det gör roboten mer svårupptäckt av tjuvar.

6. Barnsäkerhet

Varken djur eller barn bör befinna sig i närheten av robotgräsklipparen. Men det är förståeligt att vilja vara på den säkra sidan om ett möte trots allt skulle inträffa. Därför vill du kanske välja en robotgräsklippare vars knivdisk har infällbara blad. Knivarna fälls in automatiskt när ett hinder upptäcks. Vill man minska skaderisken ytterligare bör man fundera över att endast klippa gräset då varken djur eller barn befinner sig i trädgården. Exempelvis under natten, morgonen eller kvällen. Du behöver då förmodligen gå upp ganska rejält i kapacitet på din robot eftersom den då inte får jobba hela tiden som den är tänkt att göra. Ett snabbt räkneexempel: Har du en gräsmatta på 1000m2 och den robot som är gjord för den ytan endast får klippa nattetid. Då bör du välja en robotgräsklippare som klarar 2000m2 eftersom den inte får köra hela tiden.

7. Hur vill du kunna kontrollera din robotgräsklippare?

Du sparar tid genom att köpa en robotgräsklippare. Vill du kanske spendera tiden istället utanför hemmet, eller varför inte i soffan? Då är det smidigt att kunna kontrollera din robotgräsklippare på distans. Många robotgräsklippare går att kontrollera på detta sätt. Genom en app eller i en webbläsare i datorn eller mobilen. De funktioner som går att kontrollera på distans varierar beroende på vilket varumärke och vilken modell du väljer.

Vidare till robotgräsklippare från Husqvarna.

Här är även en guide från vår samarbetspartner TrädgårdSmart

https://xn--trdgrdsmart-m8ap.se/att-tanka-pa-innan-kop-av-robotgrasklippare/

Inför en installation

Vi har valt att specialisera oss på Husqvarna Automower & Gardena då vi efter år av installationer sett att dessa maskiner är säkrast för barn och djur. De är användarvänliga, tysta för grannar samt driftsäkra för att förenkla vardagen. Så behöver ni hjälp att installera din robotgräsklippare? Det finns vissa saker att förbereda för att få en så bra installation som möjligt. Gräsmattan bör vara nyklippt. Vid torrt väder så kan ni vattna kanterna, där begränsningskabeln skall fräsas ned. Ta bort hinder som inte är tänkta att de skall finnas när roboten är ute och klipper. Har ni frågor så är ni alltid välkomna att ringa!

Ge gräsmattan omsorg

Ofta kommer vi ut till våra kunder och ser att gräsmattan inte har fått den näring den behöver. När ni valt att investera i en robotgräsklippare, så har ni gjort ett bra val för er gräsmatta. Då robotgräsklipparen automatiskt ger ca 40% av den näring gräsmattan behöver.

Vill ni att er gräsmatta ska bli ännu mer välmående så kan vi använda vertikalskärare samt markförbättra med K-dressjord samt stödså före installation. Läs mer om vår gräsmatterenovering. Dessa tjänster är RUT-avdragsberättigade.

I samband med installation så är det vanligt att det finns gamla stubbar, dessa brukar vi erbjuda oss att ta bort i samband med installation då de ibland stör robotens effektivitet. Stubbfräsning är även en RUT-avdragsberättigad tjänst för privatpersoner.

Trädgården är det extra rum som skänker oss lugn i vår stressiga vardag. Vill ni ha hjälp med att installera robotgräsklippare eller stubbfräsning? Då är Gentas ditt självklara val.

Visste du att förutom att en robotgräsklippare ger er tid att göra annat. Så får den er gräsmatta att må bättre än om ni klipper den själv för hand. Både miljömässigt men även estetiskt då den klipper oregelbundet. Vilket gör att den inte skapar hjulspår och de vanliga ränderna i gräsmattan. 

Dessutom så använder de sig av mulchingteknik. Det betyder att den klipper väldigt små delar som singlar ned i gräsmattan och ger den näring. Då får ni en grönare och mer välmående gräsmatta. Så vill ni ha en vackrare gräsmatta och trädgård samt tid över till annat? Då skall ni skaffa en robotgräsklippare.

Har ni frågor om vilken Automower som skulle passa er bäst. Då ger vi råd efter er trädgårds förutsättningar och era önskemål om funktioner.

Husqvarna Automower klipper gräs på egen hand i tuff terräng i komplexa trädgårdar. Du får en perfekt klippt gräsmatta. Maskinen är helt automatiskt, den klipper i oregelbundna mönster, den klipper hela gräsmattan upp till 5000m2 stora gräsytor och hantera lutningar på egen hand med de stora hjulen. Den arbetar tyst, ni kan välja inställningar helt. Läs mer om robotgräsklippare från Husqvarna.

Varför välja Gentas?

Experter på robotgräsklippare, stubbfräsning och trädfällning

Vi väljer endast kvalitetsprodukter

Professionella och ansvarstagande

I högsäsong kan ni få vänta ett par veckor med installationsdatum, om ni vill boka tidigt för att få er robotgräsklippare installerad i vår kan ni nedan ringa och beställa er installation.

Att välja robotgräsklippare

Vill du ha hjälp med val av robotgräsklippare och installation så kan du läsa mer om kostnad för installation.